Kreşin Faydaları ve Önemi

Kreşin Faydaları ve Önemi. Çocukların kreşe gitmesi, her şeyden çok onların kendi yaşıtları ile gün boyunca birlikte olabilmesini sağlamaktadır. Bu onların sosyal ve duygusal gelişimi açısından son derece yararlıdır. Çünkü yetişkinlerin her zaman gösterdikleri hoşgörüyü, doğal olarak çocuklar birbirlerine göstermeyecektir. Bu da çocukların kurallarla tanışması demektir. Bir başka çocuğun elindeki bir oyuncakla oynamak istiyorsa beklemesi gerektiğini bilecektir. Yemeğini zamanında yemezse, acıkınca kendisine yemek verilmeyeceğini bilecektir.

Çocuklar bu şekilde, evdeki yaşamlarının dışında da bir yaşam olduğunu anlayacaklar ve bu farklı yaşamların kurallarını tanımaya başlayacaklardır. Çocuklar, evdeki güvenli ortamın dışında başka bir dünya olduğunu fark edecekler ve kendilerine güven duymaya başlayacaklardır. Kendilerini bağımsız görecekler ve bu onlara güç verecektir. İlk günlerdeki alışma döneminde bir takım sıkıntılar yaşansa da zamanla çocuklar arkadaşları ile birlikte olmayı ve onlarla oynamayı daha çok isteyecektir. Güvenli bir yerde olduklarını bilmeleri onların kendilerine olan güven duygusunu arttıracaktır.

Düşüncelerini dile getirme ve bunları başkalarına iletme becerisi de kreşler sayesinde olmaktadır. Çocukların özgüvenleri bu yoldan gelişmekte ve çocuklar kendilerini önemli, yetenekli, başarılı ve değerli biri olarak görmeye başlamaktadır.

Kreşin Faydaları ve Önemi Maddeler Halinde

Kreşler, çocuklarda paylaşma ve beraber olma duygusunu yaratmaktadır. Bu ise çocukların sosyalleşmesi yönünde önemli bir adımdır.

Kreşler aynı zamanda çocukların konuşma yeteneklerini attıracağı ve dil konusunda gelişimini de destekleyeceği için, ileride ilkokula başladıkları dönemde uyum konusunda sıkıntı çekmeyeceklerdir.

Ama belki de kreşlerin çocuklara kazandırdığı en önemli yararlar, çocukların yeteneklerini, duygusal, yaratıcı ve zihinsel özelliklerini ortaya çıkaracak olmasıdır. Kreşlerde sadece oyun oynanmamaktadır. Kitaplar okunmakta, şarkılar söylenmekte, resimler yapılmakta, müzik araçları ellerine verilmektedir. Bu çalışmalar, çocukların kabiliyetlerinin hangi yönde olduğunuzun izlenmesi ve ne yönde yetiştirilmeleri gerektiğini göstermesi açısından önemlidir.

Bu arada çocuklarda görülen dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü ve hiper aktivite gibi sorunların erken fark edilmesi ve zamanında önlem alınabilmesi açısından da kreşlerin önemi tartışılamaz.

Uzmanlara göre, insan beyninin yapısının ve fonksiyonlarının gelişiminin üçte ikilik kısmı dört yaş öncesinde tamamlanmaktadır. Bu dönemde elde edilen deneyimler beynin çalışma şeklini de belirlemektedir. Yapılan birçok çalışmada, okul öncesi eğitim gören çocukların, ileride okula devam etme ve okulda başarılı olma konusunda, akranlarından bir adım önde oldukları görülmüştür.

Kreşin Faydaları

Kreşin Faydaları

Kreşin zararları 2021, kreşin ilk günleri, kreşin faydaları, kreşin anlamı, ideal kreş yaşı, okul öncesi eğitimin önemi konuşma metni, okul öncesi eğitimin önemi ve gerekliliği, okul öncesi eğitimin önemi ile ilgili sözler.

Değerli olduklarını ve sevildiklerini hissettiklerinde çocukların özgüvenleri de gelişir.
Kreş, iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
Kişiliklerinin oluşmasına yardım eder.
Kreşler, bilişsel ve akademik gelişimi destekler.
Çocuklara ilişkileri birbirinden ayırmayı öğrettiği için duygusal gelişimi etkiler.
Kreş, çocukların okula hazırlanmasına yardımcı olur.
Çocuklar, kreşte, gelişimlerine katkıda bulunacak aktiviteler yaparlar.

Diğer insanlarla etkileşime geçerek arkadaş edinirler.

Kreşin Faydaları ve Önemi Katkıları Nelerdir?

Kreşler ve oyun grupları, birçok ebeveyn için en popüler Çocuk Bakımı seçeneklerinden biridir. Diğer çocuklar yeni yürümeye başlayan çocuklar onlar kadar kreş ya da oyun grubu başlangıç olmasa da bazı çocukların işe dönen anne-babalar dolayı küçük yaştan itibaren kreş katılacak.

Çocuğunuz zaten kreşe katılmıyorsa, iki ya da üç yaş civarında küçük çocuğunuzun kanatlarını biraz açmaya hazır olduğunu fark etmeye başlayabilir ve çocuğunuzu kreşe ya da oyun grubuna göndermeye başlamak isteyebilirsiniz. Tabii ki her çocuk farklıdır, ancak bu geçiş için hazır olduklarını düşünüyorsanız, küçük çocuğunuz üzerinde bazı olumlu etkileri olabilir.

Güven

Bazı çocuklar için, anaokuluna veya oyun grubuna katılmak, ebeveynlerinden ayrı olarak birkaç saat geçirdikleri ilk zaman olabilir. Ana bakıcılarından uzak kalmaktan kaynaklanan ek bağımsızlık, temel görevleri kendi başlarına tamamlamayı öğrenirken ve aile birimi dışındaki yaşam hakkında daha fazla bilgi edinirken bir çocuğun kendine güvenini besleyebilir.

Bir kreşe veya oyun grubuna katılmak, çocuğunuzun dünya deneyimini genişletecektir. Farklı etkinliklere katılmak, farklı çocuklarla ve yetişkinlerle vakit geçirmek ve farklı yerleri ziyaret etmek, güvenlerinin büyümesine ve onları dış dünyada yaşama hazırlayacak bir temel oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Yeni beceriler öğrenmek

Kreşe başlamak, küçük çocuklar için heyecan verici yeni bir macera olabilir ve çok çeşitli yeni beceriler geliştirecektir. Bir kalemi doğru bir şekilde tutmayı öğrenmekten, ortaya çıkan aritmetik becerilerini geliştirmeye kadar, yürümeye başlayan çocuğunuz yakında anaokuluna veya okul öncesi okula başladıktan sonra beceri setini hızla genişletecektir.

Yemek yemeden önce ellerini yıkamaktan, kendi paltolarını giymekten ve kendi başlarına asmaktan sorumlu olmak gibi kişisel beceriler kreşte geliştirilecektir.

İlk Okul için hazırlık

Anaokulunda olmak, çocuğunuzun okula başlamasını kolaylaştırmak için yararlı bir yoldur. Okula başlamak, zaten bir öğrenme ortamında vakit geçirmek için kullanılan bir çocuk için böyle bir şok olmayacaktır.

Bazı kreşler, aynı siteyi paylaşan bir ilkokula ve aynı tesislerden bazılarına bağlıdır. Bir okula katılan bir kreşe katılmak, çocuğunuz zaten yere aşina olacağından ve kreş sınıf arkadaşlarının çoğuyla okula başlayacağından, okula başlamayı kolaylaştırmak için mükemmel bir yoldur.

Yapılandırılmış etkinliklere katılmak, akranlarıyla vakit geçirmek, kurallara uymak ve kreş personelinin talimatlarını dinlemek, zamanı geldiğinde ‘büyük okulda’ yaşam için hazır hissetmelerine yardımcı olacaktır.

Yeni arkadaşlar edinmek

Kreş, çocuğunuzun bu ilk arkadaşlıkları kurmaya başlaması için mükemmel bir fırsattır. Kendilerine benzer yaştaki çocuklarla çevrili olacaklar ve kreşe her gittiklerinde aynı yüzleri görecekler.

Tüm bu ekstra çocukların yanında olmak, oynamak için yeni fırsatlar yaratmak için de mükemmeldir. Başka bir kreş çağındaki çocukla yan yana oynarken bile, çocuklar birbirlerinin farkında olacak ve bir bağlantı kurmak için birbirlerini taklit etmeye başlayabilirler. Tabii ki, akranları tarafından kuşatılmış olmak, grup oyunlarına ve rol yapma etkinliklerine katılmak için de mükemmeldir.

Sosyal becerilerin  ve Kişisel becerilerin geliştirilmesi

Dönüşler yapmak, diğer insanları dinlemek, diğer çocuklarla oynamak ve duygularını ve fikirlerini iletmek gibi önemli sosyal beceriler, kreşte öğrenilebilecek becerilerdir.

Çocuklar, diğer yetişkinlerle ve çocuklarla etkileşim hakkında daha fazla bilgi edinecek ve diğer insanların duygularını ve empatisini daha iyi anlayacaktır. Kreş veya oyun grubundaki diğer çocuklarla oynamak, bu ortaya çıkan sosyal becerileri uygulamaya koymak için ideal bir fırsat sağlar.

Günlük Hayat Kuralları Öğrenecektir

Küçük çocukların hayatlarındaki rutinlerin faydaları, küçük çocuklar için bir güvenlik hissi yaratmanın bir yolu olarak sıklıkla konuşulan bir konudur. Kreşe gitmek, çocuklara günlerine güçlü bir rutin ve yapı sağlar, bu da günün belirli saatlerinde ne beklediğinin farkında oldukları anlamına gelir. Bu sağlam temel, çocukların ne yapmaları gerektiğini ve ne zaman yapmaları gerektiğini bildikleri için görevlerde daha aktif bir rol oynamalarını sağlar. Örneğin, ev zamanından önce toparlanmaları gerektiğini, öğle yemeğinden önce masayı ayarlamaya ve ellerini yıkamaya yardım etmeleri gerektiğini bileceklerdir.

Kendinize Zaman Kalacaktır

Bir ebeveynin bakış açısından, çocuğunuz haftada sadece bir kaç saat bile kreş veya anaokuluna devam ediyor, bana çok ihtiyaç duyulan zamanı sağlayabilir. Bununla yüzleşelim: enerjik bir okul öncesi çocuğa bakmak oldukça tatmin edici olabilir, bu yüzden her hafta kendinize bir kaç saat ayırmanız çok uygundur.

Yorum yapın