Çocuklar 3 yaşından itibaren yavaş yavaş sosyalleşmeye başlar. Çocuk sadece oyun oynamak değil aynı zamanda beraber oyun oynayacak akran arar. Artık ebeveynleri ile oyun oynamak çocuğu tam anlamı ile mutlu etmez. Genellikle “ya anne o öyle değil? ” “Ya baba onu öyle yapmayacaksın?” ” Çok sıkıldım hadi parka gidelim.” vb. ifade ile bu memnuniyetsizliği belirtir. İşte bu belirtiler çocuğunuzun okul öncesi eğitime hazır olduğunu artık kreşe başlayabileceğini gösterir.
Tabi ki özellikle anneler çocuklarını kreşe verme konusunda birtakım endişeler taşırlar. Ki bu endişelerinde de haklıdırlar. Çünkü çocuk ile anne arasındaki doğum ile başlayan ve emzirme dönemi ile perçinlenen kuvvetli bir bağ vardır. Bu bağ öyle güçlüdür ki çocuk oyun oynarken bile hep annesini civarında olsun ister. Kreş eğitiminde ise ebeveynleri ile olan bu bağın kısa süreli olarak dahi kopması onu endişe ve korkuya sürükleyebilir. Bu bakımdan kreş seçiminde ebeveynlerin çok titiz davranmaları gerekmektedir. Bu süreç başlangıçta çok hassastır. Kreş çalışanları ve sorumlu öğretmen ile ebeveynlerin ortak iş birliği ile bu hassas süreç sorunsuz atlatılabilir.
Özellikle çocuğun kreşe başlayacağı ilk gün çok ama çok önemlidir. Bu ilk günde çocuğa onu evinde hissetmesini sağlayacak bir oyuncak veya nesneyi beraberinde götürmeniz oldukça faydalı olabilir. Ayrıca kreşe başlarken direk ilk gün tam gün bırakmak doğru değildir. İlk gün 1 saat ikinci gün 1saat 30 dakika ve devamında en fazla 3 saat olmak üzere çocuk hem kreşe hem de ebeveynleri ile ayrı kalmaya alıştırılmalıdır.
Bazı çocuklar kreşe hevesli olurlar ve ilk günkü 1 saat sonunda ayrılmak istemezler ilk günden çocuğu daha fazla kreşte tutmak sorunlara yol açabilir bu nedenle çocuğa “madem bu kadar sevdin yarın yine geliriz.” vb. ifadeler ile teskin edebilirsiniz. Ayrıca çocuğa kreşteki yaşadıkları ile ilgili çok fazla soru sorulması doğru değildir bu çocuğu strese sokar. Fakat çocuğun kendi kendine kreşteki yaşadıkları ile ilgili veya hissettiklerini ifadesi çok önemlidir. Bu ifadeler can kulağı ile dinlenmelidir çünkü bunlar çocuğun duygularının yansımasıdır.
Kreşe gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı
Bu taktirde ise süreci en başında aşama aşama takip etmelisiniz. Ebeveyn olarak bilmeniz gereken en önemli şey çocuğunuzun kreşte bulunmaya dair kaybolan güven duygusunu tekrardan ona kazandırmaktır. Bu ilk defa kreşe başlayacak bir çocuğa göre biraz daha zor kazanılabilir durumdadır artık ama imkânsız değildir. Çocuğunuz ile beraber okula gitmeli ve okulun kapısında veya bahçede beklemeli (sosyal refakatçi) daha sonraları ise yavaş yavaş uzaklaşmalısınız. Böyle böyle çocuğunuza güven duygusunu tekrardan kazandırmayı hedef edinmelisiniz.
Unutulmamalıdır ki kreş eğitiminin çocuğa kazanımları çok fazladır bu sebeple eğitimin ilk basamağı olan okul öncesi eğitimin doğru ve düzgün bir zeminde başlaması çocuğunuzun eğitim hayatından önemli bir basamak olacaktır.