Kreş ayakkabısı

Kreş ayakkabısı, okul öncesi dönemdeki çocuk için büyük öneme sahiptir. Zira çocuk okul döneminde bu ayakkabı ile hayatının %15-20’sini geçirmektedir. Uygun olmayan niteliklere sahip ayakkabılar kişilerin ayak sağlını olumsuz etkilemekte ve bu konu okul öncesi dönemden itibaren dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ayakkabının en önemli özellikleri; ayağı koruması, ayağı dış etkenlerden koruması, zeminle sürtünmeyi, arttırması ve şoku emebilmesidir. Bu özelliklere haiz olmayan ayakkabıların ayak biyomekaniğini bozduğu ve çeşitli hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Ayağın gelişimi çeşitli dış faktörlerden etkilenmektedir. Bu bağlamda büyüme dönemindeki çocuğun ayağı yetişkin ayağına göre daha hassas ve dış etkilere açıktır. Bu sebeple gelişimi sürdürmekle olan çocuğun ayağına uygun ayakkabı giymesi oldukça önemlidir. Yapılmış bir çok çalışma uyumsuz ayakkabı giymenin çocukluk ve ergenlik çağında çeşitli ayak hastalıklarına yol açtığını göstermiştir.

Düz Taban Yanılgısı

Gelişim sürecindeki çocuğun ayağının erişkin ayağına göre en temel farklılık konnektif doku yapısıdır. Bu farklılık sebebiyle çocuklar 6 yaşına kadar düz taban olduğu izlenimini uyandırabilirler. Fakat bu süreç 6 yaşından sonra normale döner. Ayaktaki büyüme erkeklerde 16 kızlarda ise 14 yaşına kadar sürer.

Öncelikle çocukluk döneminde ayakkabı giymek, çocuğun hareket kabiliyeti kısıtlayıcı nitelikte olduğu bilinmektedir. Fakat özellikle 2 yaş ve sonrasında kreşe başlayan çocukların yoğun aktivite içinde oldukları ve dış etkenlere karşı korucu bir giysiye ihtiyaç duyduklarında yadsınamaz bir gerçektir. Bu bağlamda okul öncesi çocuğun ayakkabısı stabilizasyonu yeteneği iyi ve fizyolojik sınırları aşmayan yapıda olmalıdır. Bu dönemde yapılan en büyük yanlışlar bir önceki cümledeki özelliklere sahip olmayan  panduf, terlik, sandalet, konvers vb. gibi ayakkabıların okul öncesi çocuğu için seçimidir.

kreş için uygun olmayan ayakkabılar

kreş için uygun olmayan stabilizasyonu yeteneği kötü ayakkabılar

Okul öncesi çocuk için en uygun ayakkabı taban stabilizasyonu iyi olan spor ayakkabıdır. Bu ayakkabı, topuk çevresi eklemini destekleyerek ayak bileğini ve diğer eklemleri serbest bırakacak şekilde sertleştirilmiş, boğaz kısmı ayağın ayakkabı içinde kaymasını önlemesi amacıyla bileğe kadar uzanan bağcıklı veya yapıştan çırt çırtlı, kauçuk tabanlı ve hafif bir yapıda olmalıdır. Ayrıca bu dönemde yapılan farklı spor aktivitelerini bu kapsamda da ayakkabının şok emme kapasitesini göz önüne alınması yaralanmaların önüne geçer. Ayrıca en uzun parmak ile ayakkabı ucu arasındaki mesafenin 10 ile 20 milimetre (mm) arasında olması gerektiği bilimsel çalışmalarca anlaşılmıştır.

Bir diğer önemli nokta bu dönemde alınan ayakkabının ne kadar süre ile kullanılabileceğidir, yapılan çalışmalar okul öncesi dönemde bir çocuğun ayağının 3 numara kadar büyüyebileceğini göstermektedir. Bu sebeple 2 ayda bir çocuğun ayağının büyüyüp büyümedi kontrol edilmelidir.

Sonuç olarak yukardaki belirtilenlere göre okul öncesi çocuğa uygun ayakkabı seçimi yapılmalı ve mümkün olduğunca aktivitelerini çıplak ayak veya çorap ile yapması teşvik edilmelidir. Belirtildiği üzere kreşe giden çocuğun bu kadar uzun süreler boyunca ayağına giydiği ayakkabının uygun olması çocuğu ayak gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir.

Yorum yapın