Her çocuk özeldir ve kendine has şekilde büyüyerek gelişir ve öğrenir. Ancak yine de çocukların belirli bir yaş aralığında minimum gelişim düzeyinin üzerinde olduğunu kontrol etmek önemlidir. Peki, gelişim geriliği kreş eğitimi ile düzelir mi?
Gelişim Geriliği Nedir?
Gelişim geriliği doğum esnasında ya da genetik nedenlerle oluşabileceği gibi çocuğun yetiştiği çevre kaynaklı da ortaya çıkabilir. Fiziksel ya da bilişsel olarak yaşıtlarından geride kalma durumu olarak bilinir. Ancak ebeveynler çocuklarını bir başka çocukla karşılaştırarak yürümeyi ya da konuşmayı birkaç ay geç öğrendiği için gelişim geriliği olduğunu düşünebiliyorlar. Bu noktada çocukların gelişim süreçlerinin farklı olabileceğini göz önünde bulundurmak ve bir uzmandan yardım almak oldukça önemlidir.
Gelişim Geriliği Nedenleri ve Belirtileri
Fiziksel gelişim geriliği genellikle beslenme yetersizliği kaynaklıdır ve erken aşamada tedavisi daha kolaydır. Bilişsel gelişim geriliğinin ise; farklı nedenleri bulunmakla birlikte çocukla yeteri kadar ilgilenilmemesi sıklıkla karşılaşılan sebeplerin başında gelir. Ebeveynlerinin yeterince ilgi göstermediği, yaşıtlarıyla zaman geçirmeyen çocukların sosyal, duygusal ve dil gelişimlerinde gerilik ortaya çıkabilir.
Gelişim geriliği belirtileri çocuğun yaşına göre değerlendirilir. 3 yaşa kadar 6 aylık kontrol listelerinden faydalanılır. 3 yaştan sonra aralık 12 aya çıkarılır.
Çocuğun yaşıtları gibi konuşamadığı, hareket kabiliyetinin daha az olduğu fark edildiğinde bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Gelişim Geriliği Düzelir mi?
Gelişim geriliği özellikle erken tespit edildiğinde kısa vadede düzelebilecek bir sorundur. Bu süreçte bir uzman ile iş birliği içerisinde olunmalıdır. Ayrıca çocukla yakından ilgilenmek oldukça önemlidir.
Ebeveynler çocukla birlikte onun bilişsel yeteneklerini geliştirecek alanlarda oyun oynayabilir. Resim yapmak, legolarla oynamak, dans etmek faydalı olabilir. Ayrıca mümkün olduğunca arkadaş edinmesine imkân tanıyacak ortamlar sunulmalıdır.
Gelişim Geriliği Olan Çocuk Kreşe Gidebilir mi?
Gelişim geriliği kreş sonrasında önemli anlamda azalabilecek bir sorundur. Ancak geriliğin daha çok hangi alanda olduğu da önemlidir. Eğer dil ve konuşma bozuklukları yaşanıyorsa kreş öncesinde bir ergonomi terapisi almasında fayda vardır. Gelişim geriliği daha çok sosyal alanda yaşıyorsa ve motor becerileri yeterince gelişmemişse yaşıtlarıyla zaman geçirmesi oldukça önemli olacaktır.
Gelişim Geriliği Kreş İyi Gelir mi?
Gelişim geriliği yaşayan çocukların büyük bir kısmının yeteri kadar yaşıtlarıyla zaman geçirmediği dikkat çekmektedir. Bu nedenle yeterince gelişim gösteremeyen çocuk, yaşıtları yerine kendinden küçüklerle oynamak isteyebilir. Ancak akranlarıyla daha fazla zaman geçirmesi çocuğun gelişimini teşvik edecektir.
Gelişimi akranlarına oranla daha az olan çocuklar kreş ortamında ve öğretmen kontrolünde sosyal ilişkilerini geliştirebilir. Ayrıca grup oyunları çocuğun motor becerilerinin ilerlemesinde son derece faydalıdır.
Gelişim Geriliği Olan Çocuk İçin Kreş Seçimi
Gelişim geriliği yaşayan bir çocuğunu varsa kreş seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sınıfında bulunacak öğrencilerin yaş grubudur. Farklı yaş gruplarının bir arada olması çocuğun kendinden küçüklerle oynamaya yönelmesine neden olabilir. Ancak geriliğin tedavisinde, yaşıtlarıyla zaman geçirmesi yardımcı olur. Bu nedenle mümkün olduğunca yaş gruplarına göre sınıflandırma yapan kreşleri tercih etmenizde fayda vardır.
Kreşin eğitim programını öğrenebilirsiniz. Programda motor yeteneklerini geliştirecek aktivitelerin olmasına özen gösterebilirsiniz. Bahçesi bulunan, çocukların açık havada zaman geçirmesine imkân tanıyan kreşleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca çeşitli hareketli sporlara yönlendirilmesi, müze gezileri ve tiyatro gösterileri bu süreçte oldukça faydalıdır.
Kimi zaman ebeveynler çocuğunun gelişim geriliği yaşadığını ifade etmekten çekinir. Ancak kreşlerin bu alanda eğitimli kişiler tarafından işletildiğini aklınızda bulundurmalısınız. Çocuğunuzu kreşe göndermeden önce öğretmeniyle görüşmeyi düşünebilirsiniz. Yaşadığınız sorunu ifade etmeniz ve öğretmenin bu süreçte hem size hem de çocuğunuza destek olması açısından faydalıdır.