Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nedir Belirtileri nelerdir? Dikkat eksikliğinde ne yapmak gerekir? Beynimizin dikkatle ilgili davranışları kafamızın sağ ön kısmında ya da frontal lob bölgedeki merkezler tarafından kontrol edilir. Beyindeki bu bölge gerektiği şekilde çalışmazsa dikkat sorunu ortaya çıkar.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği  Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği olan çocuklar daha anne karnında iken hareketlidirler. Doğumdan sonraki yaşantılarında da hareketlidirler, az uyurlar ve zor sakinleşirler.

Yürümeye başladıklarında ise zapt edilemez hale gelirler. Dikkat eksikliği olan çocuklar komutlara ve kurallara uymakta zorluk çekerler. Depolamada problem yoktur.

Okula ve sosyal hayata kolay adapte olamazlar.

Konsantrasyon gerektiren işlerde başarılı olamazlar

Karşısındakini dinlemekte zorluk çekerler.

Sabırsız, unutkan ve dağınıktırlar.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri

Dikkat Eksikliğinde Ne Yapmak Gerekir?

Dikkatle ilgili sorunu olan çocukların okul öncesi dönemde fark edilmesi önemlidir. Böylece okul öncesi anne baba davranışları ile çocuğun dikkat süresi arttırılabilir. Öncelikle aile, çocuğunun dikkat eksikliğinden şüpheleniyorsa bir uzman doktora başvurmalıdır. Eğer doktor tarafından dikkat eksikliği teşhisi konulursa çocuğun hayatını kolaylaştıracak önlemler almalıdır.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği

1.Dikkat eksikliği bulunan çocuklarınıza karşı sabırlı ve anlayışlı davranın. Çocuğun bu davranışları bilerek yapmadığını unutmayın.

2.Dikkat eksikliği olan çocuğunuzda enerji fazlalığı vardır. Bu nedenle çocuğunuzu futbol, basketbol, tenis ve yüzme, koşu gibi sporlara yönlendirmelisiniz. Bu sporlarla uğraşan çocuğunuz hem fazla enerjisini harcamış olur hem de odaklanma gerektiren faaliyetlerde bulunduğu için dikkat süresinde gelişme olur. Çocuğunuz spor yapmaktan hoşlanmıyorsa piyano ya da resme yönlendirmeniz de aynı sonucu verir.

3.Çocuğunuza birden fazla komut vermeyin. Birden fazla komut verdiğinizde hepsini karıştırabilir, bu nedenle bir komutunuzu yaptıktan sonra diğerini söyleyin.

4.Çocuğunuzla olabildiğince göz kontağı kurarak ve kısa cümlelerle konuşun, Çok uzun konuşursanız ilgisi dağılır ve söylediklerinizin çoğunu hatırlamaz.

5.Dikkat eksikliği olan çocuklar derslere zor konsantre olduğu için okulda problem yaşayabilir. Bu nedenle durumdan öğretmenini haberdar edin ve dersler konusunda öğretmeniyle hep iletişimde olun.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri

6. Dikkat eksikliği olan çocuğun odası da doğru düzenlenmelidir. Böylece çocuğun ders çalışma performansı artabilir. Odada çocuğun dikkatini dağıtacak her türlü eşyayı kaldırın. Ayrıca odaya çocuğun dikkatini dağıtacak televizyon ya da bilgisayar da bulundurmayın. Dikkat eksikliği olan çocuklarda unutkanlık görüldüğü için odaya bir takvim asarak çocuğunuzun yapacaklarını o takvime not alın.

7.Çocuğunuz, dikkat eksikliği nedeniyle dersine çalışamıyorsa çocuğunuza uygun kısa sürelere bölünmüş bir çalışma programı hazırlayın. Programda çocuğun çabuk sıkılmaması için bir sözel ders bir sayısal ders sıralaması yapın.

8.Son yapılan araştırmalarda dikkat eksikliği bulunan çocuklarda omega 3 ve omega 6 değerlerinde düşüklük tespit edilmiştir. Bu nedenle doktor kontrolü altında çocuğun omega 3 takviyesi alması faydalı olur.

Unutulmamalıdır ki dikkat eksikliği çocuğun bütün hayatını etkileyebilecek bir durumdur. Bu nedenle çocuğunda dikkat eksikliği olan aileler sabırlı davranmalı, doktor ve öğretmenleriyle birlikte hareket ederek bu durumdan çocuğunun en az şekilde etkilenmesini sağlamalıdır.

İlaçsız dikkat eksikliği tedavisi

İlaçsız dikkat bozukluğu tedavisi için en etkili yöntem düzenli egzersiz yapmaktır. Bu egzersizlerin büyük bir bölümünü beyin egzersizleri; küçük bir kısmını ise fiziksel egzersizler oluşturur. Yani, dikkat eksikliğine ilaçsız çözüm konusunu iki başlık altında inceleyebiliriz.

Beyin Egzersizleri Yapmak

Fiziksel Egzersizler Yapmak

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?  Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır ?

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir ve Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır ? Dikkat eksikliği, konsantre olmakta zorlanma ve dikkat süresinin azlığı şeklinde tanımlanabilir. Peki, çocuklarda okul yaşamıyla birlikte daha da belirgin olarak tespit edilebilen dikkat eksikliği durumu nasıl anlaşılabilir ve neler yapılabilir? Çocuklarda normal şartlarda dikkat süresi ne kadar olmalıdır?

3 yaşındaki bir çocuğun dikkat süresi 3 – 8 dakika olmalıdır.

4 yaşındaki bir çocuğun dikkat süresi 7 – 8 dakika olmalıdır. Ama tabi etkinlik yeniyse ve çocuğun ilgisini çekiyorsa bu durumda dikkatini sürdürebilme süresi 15 dakikaya kadar çıkabilmektedir.

5 yaşındaki bir çocuğun dikkat süresi 10 – 15 dakika olmalıdır.

Dikkat eksikliği belirtilerinden bazıları

Dikkat eksikliği olan bir çocuğun kendi yaş dönemine göre dikkat süresi kısadır.

Öğrenmeye karşı ilgisizdirler.

Çeşitli bahanelerle etkinliğe ara vermek isterler.

Öz bakım becerileri konusunda yavaştırlar.  “Yapamıyorum.” Derler. Giyinme ve hazırlanmaları uzun sürer.

En basit sorumluluklardan bile kaçmak isterler.

Bu çocuklara her şeyi hatırlatmak gerekir. Sürekli bir şeylerini kaybederler.

Yaptığı işin kalitesi düşüktür. Zamanı kullanma becerisi yoktur.

Bir işe başlamakta ve bitirmekte zorlanırlar.

Sürekli geç kalırlar. Ancak dikkat eksikliği tanısı hemen koyulmaz.  Tanı konabilmesi için en az 6 ay boyunca belirtilerin devam ediyor olması gerekir. Hemen etiketleme yapılmaz.

Grupla olan dikkat dağınıklığı bireysel çalışmalarında da devam ediyor mu buna bakılır. Dikkat eksikliği tanısını koymak öğretmenlerin yapabileceği bir şey değildir.

Dikkat eksikliği olan bir çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Dikkat eksikliği olan çocuk, ufak işlerle meşgul edilmeli.

Göz teması kurulmalı.

Yap boz ve lego gibi oyunlar oynamalıdır.

Yönergeler verilirken tek tek verilmeli. 3- 4 yönerge ve ayrıntı verilmemeli.

Çalışmalar esnasında küçük molalar verilmeli.

Başarısı ödüllendirilmeli, ufak hatalar görmezden gelinmeli.

Pasif etkinliklerden hemen sonra hareket halinde olmasını sağlayacak etkinlikler yapılmalı.

Çocuğun mahremiyeti korunmalı. Sağlık durumu ve kullandığı ilaçlar arkadaşlarının yanında telaffuz edilmemeli.

Görsel materyaller kullanılmalı.

Fiziksel ya da ruhsal olarak yaralayacak cezalar verilmemeli.

İnteraktif öğrenme tekniklerine ağırlık verilmeli.

Hepsinden de önemlisi merhamet duygusu ile yaklaşılmalı.

Dikkat eksikliği olan çocuğun özellikleri

Dikkat eksikliği belirtileri

Dikkat eksikliği nasıl giderilir

Dikkat Eksikliği olan çocuğa nasıl davranmalı

Dikkat eksikliği olan çocuğa okunacak dua

Yetişkinlerde dikkat dağınıklığı

Kaygı bozukluğu dikkat dağınıklığı

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedenleri ?

Yorum yapın