Anaokulu deneyleri

Anaokulu deneyleri anaokulu eğitim sürecinin önemli bir parçasıdır. Özellikle görsel olması, eğlenceli yapısıyla çocuklar tarafından ilgiyle takip edilir. Bu ilgili takip sonrası da çocuklara özellikle kalıcılığı yüksek bilgi kazanımları sağlar. Bu sebeple anaokulu deneyleri anaokulu eğitiminin vazgeçilmez öğelerindendir.

Hangi anaokulu deneyinin yapılması gerektiği hangi kazanımların sağlanması gerektiği göz önünde tutulmak koşulu ile anaokulu öğretmeni tarafından belirlenir. Bu belirleme yapılırken öğretmen deneyin çocukların hazır bulunuşluklarına uygunluğunu, kazanım hedeflerini ve yapılış adımlarını göz önünde bulundurur. Bir diğer önemli noktada yapılması hedeflenen anaokulu deneyinin sınıf ortamına uygunluğu ve anaokulu çocukları için tehlike arz etme ihtimalinin bulunmamasıdır. Zira çocuk rol model olarak aldığı öğretmenini evde tekrar etmek isteyebilir ki çoğu zaman ister. Bu deneyin çocuğa zarar verme ihtimalinin bulunmaması bu nedenle önemlidir.

Aşağıda hemen hemen bütün anaokullarında uygulanan anaokulu deney örnekleri bulunmaktadır. Zaman zaman bu tip kolay anaokulu deneyleri yazımıza eklenecektir.

  1. Gökkuşağı Deneyi

Malzemeler:

  1. Şeker
  2. Su
  3. 4 adet bardak
  4. 1 adet kavanoz
  5. Sulu Boya
  6. 1 adet şırınga ve benzeri işlevi görebilecek malzeme

Yapılışı: 4 adet bardağın üzerine numaralar yazılır. Ve her bardağa üzerindeki sayı kadar kaşık şeker atılır. Sonra her bardağa eşit miktarda su koyularak kaşık ile karıştırılır.  Devamında tamamen isteğe bağlı renkler ile örneğin 1.bardağa mavi 2.ye kırmızı 3.ye sarı 4.ye ise yeşil renk sulu boya ile bardaklar ayrı ayrı karıştırılır. En sonunda ise her bardaktaki çözelti sırasıyla şırınga veya benzeri bir malzeme ile kavanoza aktarılır. Eğer her adım doğru yapıldı ise aşağıdaki görseldeki gibi bir şekil elde edilmesi gerekir.

gökkuşağı deneyi

  1. Patlamayan Poşet Deneyi

Malzemeler:

  1. 1 adet küçük boy saklama poşeti
  2. 2 veya daha fazla kurşun kalem
  3. 1 adet leğen

Yapılışı: Kalemleri uçları mümkün olduğu kadar sivriltilir. Daha sonra küçük boy saklama poşetinin yarısı kadar su ile doldurulur. En sonunda kalem ile poşet bir taraftan delinip diğer taraftan çıkarılır. Bütün adımları doğru yaptı iseniz aşağıdaki gibi bir görünüm elde edersiniz.

patlamayan su torbası deneyi

  1. Tuzlu Suyun Kaldırma Kuvveti Deneyi

Malzemeler:

  1. 2 adet yumurta
  2. 2 adet su ile dolu (dudak payı kadar boşluk olmalıdır yoksa yumurta koyulduğunda su taşar.) bardak (bardakların hacmi yumurtayı kapsayabilecek büyüklükte olmalıdır.)
  3. 7-8 kaşık tuz

Yapılışı: 2 bardak su ile bir miktar boşluk bırakmak suretiyle doldurulur. Bardaklardan birine 7-8 kaşık tuz atıp karıştırılır. Tuz ve suyu karışımı tamamlandıktan sonra yumurtalar iki bardağa da bırakılır. En sonunda sadece su dolu bardaktaki yumurtanın battığı fakat tuz ile karıştırılan bardaktaki yumurtanın batmadığı görülür.

 

Yorum yapın